fbpx Skip to main content

Medicinsk behandling för akneärr

Behandla akneärr

Akneärr på ryggen och i ansiktet kan göra livet svårare. Även med smink kan det vara svårt att dölja ärren i ansiktet och under varma sommardagar kan det ofta kännas obekvämt att ta av sig tröjan om ryggen är full av akneärr. Men oftast gör vi situationen jobbigare för oss själva än vad den behöver vara. I den här artikeln ska vi prata om hur du kan göra livet enklare om du har akneärr på ryggen och i ansiktet – och så ska vi se över vilka behandlingar som finns för att underlätta dina problem!

Visste du att du kan få ersättning för dina akneärr?

Tankar om akneärr

Många som har akneärr på ryggen upplever att livet kan vara jobbigt, särskilt under sommaren. Att inte kunna ta av sig tröjan och visa sig i bikini eller badkläder kan göra att man vill gömma sig undan. Och när vi har akneärr i ansiktet brukar vi ofta försöka dölja dem med smink eller liknande. Detta är inte fel, men det kan göra ärren mer framträdande och skapa onormal aktivitet i huden, vilket leder till ytterligare akne.

ÄRREN ÄR SÄLLAN PROBLEMET

Oftast är det faktiskt inte akneärr som är problemet – det är hur vi ser på akneärr som gör
livet jobbigare. Vi måste börja se akneärr som en del av oss själva, istället för något som
ska döljas! Många av oss ser på våra imperfektioner som någonting dåligt och de kan vara svåra att acceptera. Men i slutändan är det dessa saker som gör oss till de personer vi är idag.

Därför är det dags att sluta låtsas som att dina akneärr är smittsamma. Du behöver inte försöka att dölja dem från världen – och på så vis dölja den du är.

Men om du verkligen vill korrigera utseendet av dina akneärr, eller om du vill förbättra hudens hälsa finns det en hel del behandlingar att välja mellan. Många av behandlingarna kan lindra symtomen av akneärr, men observera dock att de flesta behandlingar ger tillfälliga resultat som behöver repeteras med jämna mellanrum. Och att det är sällsynt att få bort acneärr helt och hållet.

Behandlingar för akneärr

IPL laser:

IPL-laser är en teknik som används för att behandla akneärr. IPL-laser har flera namn, inklusive fotodynamisk terapi (PDT) och ljusbehandling. IPL fungerar genom att skicka starka ljuspulser in i huden. Dessa pulser bryter ner acne bakterierna och minskar inflammationen i akneärr – vilket resulterar i mindre rodnad, svullnad och storlek på akneärr.

Fraktionerad laser:

Fraktionerad laser är en annan teknik som används för att behandla acneärr. Fraktionerad laser fungerar genom att skicka ut starka ljuspulser i huden. Dessa pulser bryter sedan ner acne genom  bakterierna och minskar inflammationen i akneärr vilket resulterar i
att ärren blir mindre svullna. Det hjälper även till att minska rodnad och ärrets storlek. Denna metod används oftast till gropar och hål i huden orsakade av ärr.

Peeling:

En av de mest effektiva behandlingarna för akneärr är peeling. Denna metod tar bort det yttre lagret av huden och stimulerar tillväxten av ny, frisk hud. Peeling kan göras med syror och ofta i kombination med laser.

Filler behandling:

Filler är en kosmetisk behandling där man injicerar material under huden för att fylla ut akneärr. Filler är ofta gjord av hyaluronsyra, ett ämne som finns naturligt i kroppen och som har en lugnande effekt på akne.

Dermapen:

Dermapen (eller mikronålsbehandling) är en teknik där små nålar används för att skapa mikroskopiska sår i akneärr. Detta hjälper till att stimulera kollagenproduktionen och är en relativt snabb (30-45 minuter) och smärtfri behandling.

Krämer:

Det finns olika krämer som är avsedda för att behandla akneärr. Dessa innehåller ofta ingredienser som retinol, vitamin C eller kojicsyra. Krämerna fungerar på olika sätt – retinol och vitamin C exfolierar huden och hjälper till att jämna ut akneärr, medan kojicsyra minskar rodnaden i akne.

Oavsett vilken behandling du väljer är det viktigt att vara tålmodig. Det tar ofta flera behandlingar (ofta veckovis eller månadsvis) för akneärr att börja blekna och försvinna helt. Behandlingarna är inte alltid billiga, så det är viktigt att du pratar med din läkare eller hudläkare innan du bestämmer dig för en specifik behandling.

Har du sökt ersättning för dina akneärr

Miljoner av människor tvingas leva med akneärr, men vet inte om att de kan få ersättning för dem.

De flesta som har akneärr vet inte ens om att de kan få pengar för sina skador. De som vet att de kan få ersättning måste även gå igenom en process som kan ta flera år.

Leave a Reply