fbpx Skip to main content

Vad är akneärr?

Vad är acneärr?

Många har kvar akneärr från tonåren och det är även vanligt att dessa utvecklas i tidig vuxen ålder. Men vad är egentligen akneärr och hur uppstår de? Går det att få ersättning för sina akneärr? Det kommer vi att gå igenom i den här artikeln tillsammans med populära behandlingar för att ta bort ärr efter finnar.

Svår acne och finnar – Hur uppstår de?

Det finns många myter om vad som orsakar acne och finnar, till exempel att choklad orsakar finnar, eller att du endast kan få finnar om du svettas. Det stämmer helt enkelt inte. Acne och finnar uppstår när oljigt sebum och döda hudceller täpper igen porerna i huden. Detta kan orsakas av hormonella förändringar, stress, fet hy eller dålig hygien. Genetik spelar även en faktor i hur mycket finnar du får och hur allvarliga utbrotten blir. Svår acne och finnar uppstår vanligen i puberteten men kan även förekomma hos vuxna.

Vad orsakar akneärr?

Akneärr uppstår när acne bryter ut och finnar uppkommer. Dessa ärr har olika djup beroende på hur mycket huden har tagit skada av acnen. Ju fler finnar man haft desto större sannolikhet är det att även akneärr kommer att uppstå.

Hur bildar kroppen akneärr?

När du klämmer en pormask eller finne kan det orsaka en inflammation eller ett sår som sedan leder till ett ärr. Stora finnar kan orsaka detta även om du inte klämmer dem. Ärrbildning sker när din kropp använder fibrin (ett protein i blodet) för att laga det skadade området. Fibrin bygger sedan nätverk av trådar som hjälper till att stödja och reparera den skadade vävnaden. I de flesta fall syns inte dessa ärr då de är mycket mindre än den ursprungliga skadan. Men, i vissa fall kan ärr vara ganska stora och märkbara. Detta beror på hur allvarlig din acne var, samt vilken typ av kroppsvävnad som är skadad.

Akneärr delas in i två olika kategorier:

Atrofiska ärr är den vanligaste formen av acne ärr och de ser ut som små gropar i huden. Dessa ärr har uppstått på grund av att acne har förstört kollagen i huden, vilket resulterar i mindre elasticitet och större risk för ärrbildning.

Hypertrofiska ärr är en mindre vanlig typ av acneärr som orsakas av inflammation runt acne utslaget. Detta leder till ökad produktion av kollagen i det drabbade området, vilket kan leda till ett rodnande och/eller svullet ärr.

Så kan du ta bort akneärr

Ärr efter finnar kan vara frustrerande att leva med. Men som tur är finns det behandlingar som kan lindra symtomen av ärrbildningen. Här är några av de populäraste metoderna idag:

  • IPL laserbehandling: Denna behandling är ganska ny på marknaden och använder sig av ljusenergi för att reparera skadade hudceller. IPL laserbehandling är en effektiv behandling mot både atrofiska och hypertrofiska acne ärr.
  • Peeling: Peeling är ett effektivt sätt att ta bort akneärr. Peeling tar bort de yttre lagren av huden och påskyndar återhämtningen av ny hud. Det finns flera olika typer av peeling, från mekanisk till kemisk.
  • Microdermabrasion:  Microdermabrasion är en ytlig form av peeling som använder fina kristaller för att skrubba bort det yttre lagret av huden. Denna behandling är ofta förebyggande och återhämtningsprocessen tar vanligtvis bara några dagar.
  • Fraktionerad laser:  Denna typ av laser används ofta för att behandla gropar eller hål i huden. Fraktionerad laser innebär att lasern tränger djupt ned i huden och bryter upp ärrvävnaden. Detta gör att nya friska celler kan växa fram och ersätta de skadade cellerna.
  • Djuprengöring:  En djuprengöring kan utföras hemma eller på en hudvårdsklinik. Detta kan du göra ungefär en gång i veckan. Det innebär att använda en rengöringsprodukt som tar bort alla orenheter från din hud, inklusive smuts, olja och smink. En djuprengöring kommer även att hjälpa till att exfoliera din hud och ta bort döda hudceller. Dock vill du inte tvätta ansiktet för ofta då det kan torka ut huden och göra den mer känslig.

Ersättning för akneärr

Visste du att du kan få ersättning för ärr från finnar? Att leva med ärr efter finnar är inte kul, därför är det viktigt att du ser till att få ut någonting av din smärta.

Dock kan det vara en huvudvärk att få ersättningen från ditt försäkringsbolag och det är sällan som privatpersoner får ut alla pengar som de har rätt till.

Med vår hjälp får du enkelt ut det maximala beloppet för dina skador. Vi sköter ansökan åt dig och tjänsten är helt riskfri då vi endast tar en procent på ersättningen som du får!

Läs här om hur vi hjälpte Elias med akneärr i Stockholm att få ut 105 000 kr i ersättning.

Leave a Reply