fbpx Skip to main content

Vad är akneärr?

Vad är akneärr?

Många har kvar akneärr från tonåren och det är även vanligt att dessa utvecklas i tidig vuxen ålder. Men vad är egentligen akneärr och hur uppstår de? Går det att få ersättning för sina akneärr? Det kommer vi att gå igenom i den här artikeln tillsammans med populära behandlingar för att ta bort ärr efter finnar.

Svår akne och finnar – Hur uppstår de?

Det finns många myter om vad som orsakar akne och finnar, till exempel att choklad orsakar finnar, eller att de kan uppkomma om du svettas mycket. Det stämmer helt enkelt inte. Akne och finnar uppstår när oljigt sebum och döda hudceller täpper igen porerna i huden. Detta kan orsakas av t ex hormonella förändringar, stress eller fet hy. Genetik spelar även en faktor i hur mycket finnar du får och hur allvarliga utbrotten blir. Svår akne uppstår vanligen i puberteten men kan även förekomma hos vuxna.

Vad orsakar akneärr?

Akneärr kan uppstår när akne läker. Dessa ärr har olika djup beroende på hur mycket huden har tagit skada av aknen. Ju fler finnar man haft desto större sannolikhet är det att akneärr kommer att uppstå.

Hur bildar kroppen akneärr?

När du klämmer en pormask eller finne kan det orsaka en inflammation eller ett sår som sedan leder till ett ärr. Stora finnar kan orsaka detta även om du inte klämmer dem. Ärrbildning sker när din kropp använder fibrin (ett protein i blodet) för att laga det skadade området. Fibrin bygger sedan nätverk av trådar som hjälper till att stödja och reparera den skadade vävnaden. I de flesta fall syns inte dessa ärr då de är mycket mindre än den ursprungliga skadan. Men, i vissa fall kan ärr vara ganska stora och märkbara. Detta beror på hur allvarlig din akne var, samt vilken typ av kroppsvävnad som är skadad.

Akneärr delas in i två olika kategorier:

Atrofiska ärr är den vanligaste formen av akneärr och de ser ut som små gropar i huden. Dessa ärr har uppstått på grund av att akne har förstört kollagen i huden, vilket resulterar i mindre elasticitet och större risk för ärrbildning.

Hypertrofiska ärr är en mindre vanlig typ av akneärr som orsakas av inflammation runt akneutslaget. Detta leder till ökad produktion av kollagen i det drabbade området, vilket kan leda till ett rodnande och/eller svullet ärr.

Så kan du ta bort akneärr

Ärr efter finnar kan vara frustrerande att leva med, men som tur är finns det behandlingar som kan lindra. Här är några av de populäraste metoderna idag:

  • IPL laserbehandling: Denna behandling är ganska ny på marknaden och använder sig av ljusenergi för att reparera skadade hudceller. IPL laserbehandling är en effektiv behandling mot både atrofiska och hypertrofiska akneärr.
  • Peeling: Peeling är ett effektivt sätt att ta bort akneärr. Peeling tar bort de yttre lagren av huden och påskyndar återhämtningen av ny hud. Det finns flera olika typer av peeling, från mekanisk till kemisk.
  • Microdermabrasion:  Microdermabrasion är en ytlig form av peeling som använder fina kristaller för att skrubba bort det yttre lagret av huden. Denna behandling är ofta förebyggande och återhämtningsprocessen tar vanligtvis bara några dagar.
  • Fraktionerad laser:  Denna typ av laser används ofta för att behandla gropar eller hål i huden. Fraktionerad laser innebär att lasern tränger djupt ned i huden och bryter upp ärrvävnaden. Detta gör att nya friska celler kan växa fram och ersätta de skadade cellerna.
  • Djuprengöring:  En djuprengöring kan utföras hemma eller på en hudvårdsklinik. Detta kan du göra ungefär en gång i veckan. Det innebär att använda en rengöringsprodukt som tar bort alla orenheter från din hud, inklusive smuts, olja och smink. En djuprengöring kommer även att hjälpa till att exfoliera din hud och ta bort döda hudceller. Dock vill du inte tvätta ansiktet för ofta då det kan torka ut huden och göra den mer känslig.

Ersättning för akneärr

Visste du att du kan få ersättning för ärr från finnar? Att leva med ärr efter finnar är inte kul, därför är det viktigt att du ser till att få ut någonting av dina besvär.

Många känner inte till att det går att få ut ersättning från sitt försäkringsbolag.

Vi sköter din ansökan åt dig. Om det leder till en utbetalning, blir vårt arvode 30% av ersättningsbeloppet. Vid avslag debiteras du ingenting.

Läs här om hur vi hjälpte Elias med akneärr i Stockholm att få ut 73500 kr i ersättning.

Leave a Reply